Η αξία του θηλασµού και ο ρόλος του νέου πατέρα

Η αξία του θηλασµού και ο ρόλος του νέου πατέρα

Η αξία του θηλασµού και ο ρόλος του νέου πατέρα

Αδιαµφισβήτητα ο µητρικός θηλασµός είναι το καλύτερο δώρο που µπορεί να κάνει µια µητέρα στο µωρό της, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά: oργανικά λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων και θρεπτικών συστατικών του µητρικού γάλακτος αλλά και ψυχικά και συναισθηµατικά για το µωρό και την ίδια!

Ο θηλασµός σχετίζεται µε τη µείωση του στρες της µητέρας, τη ρύθµιση του ύπνου και προωθεί την εγρήγορση και την καλύτερη συναισθηµατική εµπλοκή της µε το παιδί. Είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσηµη τελετουργία ανάµεσα στην τροφό και το παιδί που σηµατοδοτεί την έναρξη αυτού του καινούργιου δεσµού.

Παράλληλα, ο θηλασµός είναι πηγή στοργής και βοηθά το µωρό να εµπιστευθεί την τροφό, καθώς δηµιουργείται η αίσθηση συναισθηµατικής και ψυχικής ασφάλειας για εκείνο. Είναι µια διαδικασία χαλαρωτική, γι’ αυτό και µειώνεται το ποσοστό κλάµατος στα µωρά που θηλάζουν, ενώ ταυτόχρονα είναι ο καλύτερος τρόπος µάθησης του ενός προς τον άλλον.

Ωστόσο, ο θηλασµός είναι και µια κοπιώδης διαδικασία, και για να εδραιωθεί χρειάζεται η µητέρα να λαµβάνει στήριξη από τους ειδικούς αλλά και από το κοντινό της περιβάλλον. Κρίσιµος ρόλος είναι αυτός του συζύγου, δηλαδή του νέου πατέρα. Η συζυγική ενθάρρυνση ασκεί τη µεγαλύτερη επιρροή πάνω στη σύντροφο σχετικά µε τον θηλασµό, ενώ το αντίθετο, δηλαδή η µη υποστήριξη, λειτουργεί ανασταλτικά για τη συνέχισή του.

Είναι ενισχυτικό για τη νέα µητέρα το να δείξει ο σύζυγος ενθουσιασµό στην απόφασή της για συνέχιση του θηλασµού και την αποφυγή εναλλακτικών τρόπων σίτισης. Ωστόσο το πιο σηµαντικό βήµα είναι να κατανοήσει ότι ο θηλασµός είναι κάτι που δεν αφορά µόνο τη µητέρα αλλά και τον ίδιο! Το «φορτίο» του θηλασµού είναι κάτι που πρέπει το ζευγάρι να το «σηκώσει» µαζί, ώστε η νέα µητέρα να µη νιώθει µόνη σε αυτήν τη νέα συνθήκη. Ετσι η εµπλοκή του συζύγου είναι αναγκαία και σε πρακτικό επίπεδο.

Το ζευγάρι είναι χρήσιµο να εκπαιδευτεί και να ενηµερωθεί για τα πάντα γύρω από τον θηλασµό, πηγαίνοντας µαζί στις συναντήσεις µε τον παιδίατρο και στα σεµινάρια θηλασµού. Στόχος είναι να υπάρχουν δύο ενήµεροι γονείς και όχι ένας, όταν θα έρθει η ώρα του θηλασµού αλλά και η ανάγκη να διαχειριστούν κάποιες καθηµερινές δυσκολίες της γαλουχίας στο σπίτι.

Πέραν της ενηµέρωσης, η στήριξη του συζύγου φαίνεται στις καθηµερινές ευθύνες του σπιτιού και της λοιπής φροντίδας του νεογνού ή των µεγαλύτερων παιδιών. Oσο πιο υπερφορτωµένη νιώθει µια µητέρα τόσο πιο πιθανό είναι να διακόψει την προσπάθεια για θηλασµό.

Η ανάληψη µικρών, αλλά σηµαντικών κοµµατιών της φροντίδας του νεογέννητου από τον σύζυγο (π.χ. το µπανάκι, η αλλαγή της πάνας, η βόλτα εκτός σπιτιού, η προετοιµασία των στέρεων τροφών) ξεκουράζει τη θηλάζουσα από τους πολλαπλούς θηλασµούς µέσα στη µέρα, ενώ παράλληλα είναι ο ιδανικός τρόπος να γνωριστούν καλύτερα (πατέρας – µωρό) απολαµβάνοντας τη µεταξύ τους επαφή.

Όταν το ζευγάρι λειτουργεί µαζί, ως οµάδα, τότε οι καθηµερινές δυσκολίες και δοκιµασίες λύνονται πολύ πιο εύκολα!

 

Δείτε το άρθρο στην εφημερίδα