Η ύπαρξη άγχους στην ζωή των ανθρώπων είναι δεδομένη και αυτό δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως είναι και κάτι ψυχοπαθολογικό. Το «φυσιολογικό» ή αλλιώς δημιουργικό άγχος μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και με θετικό τρόπο, ως κινητήριος δύναμη και αφορμή για κινητοποίηση, ανάληψη αποφάσεων και νέους στόχους.
Το επίπεδο, η ένταση και η συχνότητα εμφάνισης του άγχους είναι αυτά που θα καθορίσουν κατά πόσο πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί δυσλειτουργικό και μη «φυσιολογικό». Το άγχος που πλέον θεωρείται ψυχική διαταραχή επισήμως ορίζεται ως Αγχώδη Διαταραχή.
Τα βασικότερα σημάδια & συμπτώματα που υποδηλώνουν Αγχώδη Διαταραχή είναι :
Χαρακτηριστικό του άγχους είναι ότι όταν χρονίζει δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπήρχε από πάντα. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι με αυξημένο άγχος στην ζωή τους θεωρούν ότι είναι ιδιότητα τους, ότι είναι μέρος της προσωπικότητας τους, γι΄ αυτό και αυτοαποκαλούνται ως «αγχωτικοί» ή «νευρικοί». Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε αγχωτικός. Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να εντοπίσει και να κάνει αυτήν την μετατόπιση μέσα του καθώς επίσης και να μειώσει το άγχος στην ζωή του διαχειριζόμενος τις καθημερινές προκλήσεις κα δυσκολίες με περισσότερη ψυχραιμία.
ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ
Τι είναι οι Κρίσεις Πανικού;
Οι κρίσεις πανικού ανήκουν στην οικογένεια των αγχωδών διαταραχών και φαίνεται πως απασχολούν μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας με τις γυναίκες να υπερτερούν στα ποσοστά εκδήλωσης. Αυτό που χαρακτηρίζει τις κρίσεις πανικού είναι ότι εμφανίζονται αιφνίδια, διαρκούν για λίγα λεπτά και αποτελούν την κορύφωση έντονου άγχους και αγωνίας συνοδευόμενες από σωματικές αντιδράσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι κρίσεις πανικού συνοδεύονται εκείνη την ώρα από φόβο θανάτου, είναι εντελώς άκακες.
Κάποια από τα βασικά συμπτώματα των ΚΠ είναι:
Εάν οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν μεμονωμένα συμβάντα τότε πλέον μιλάμε για μία παθολογική κατάσταση με σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου. Το άτομο ζει με τον φόβο μίας επικείμενης κρίσης πανικού οδηγώντας σε προβλήματα στα πεδία δράσης του (σπίτι, εργασία, σχέσεις, οδήγηση, κοινωνικοποίηση). Οι έρευνες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την διαχείριση των κρίσεων πανικού με μεγάλη αποτελεσματικότητα.