Συχνές ερωτήσεις για τους ψυχολόγους

Διάρκεια Θεραπείας

Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας δεν έχει αυστηρά όρια και σαφώς κάθε περίπτωση διαφέρει από την άλλη. Δύο τρόποι να οριστεί το διάστημα που χρειάζεται είναι όταν ο ίδιος ο θεραπευμένος νιώθει πλέον καλύτερα και θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσει και δεύτερον αλλά κυριότερον όταν θεραπευτής και θεραπευόμενος αποφασίσουν ότι κατακτήθηκε ο θεραπευτικός στόχος που είχαν θέσει εξ αρχής μαζί στην έναρξη της θεραπευτικής διαδικασίας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ψυχοθεραπεία ως διαδικασία θέλει χρόνο, αφοσίωση από την πλευρά του θεραπευόμενου και υπομονή. Δεν υπάρχει μαγικό κουμπί για να εξαφανιστεί ο ψυχικός πόνος δια μαγείας και είναι σαφές ότι τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν αυξημένη πολυπλοκότητα σε σχέση με τα οργανικά.

Διαφορά Ψυχολόγου – Ψυχιάτρου

Είναι συχνό πολλοί να μπερδεύουν αυτά τα δύο επαγγέλματα ωστόσο είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρες οι ομοιότητες αλλά και οι διαφορές ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να ξέρει τις επιλογές του και τι του ταιριάζει καλύτερα.

Και οι δύο κλάδοι ασχολούνται με την ψυχική υγεία, τις ψυχικές διαταραχές και με ότι αυτό συνεπάγεται, ωστόσο η προσέγγιση διαφέρει. Βασική διαφορά είναι οι σπουδές. Ο ψυχολόγος έχει ολοκληρώσει σπουδές στην ψυχολογία σε πανεπιστημιακή σχολή  (τριτοβάθμια εκπαίδευση) και συνήθως συνεχίζει με ένα μεταπτυχιακό ή μετεκπαίδευση για να λάβει ειδικότητα. Ο ψυχίατρος είναι ιατρός, με σπουδές στην ιατρική και ειδίκευση στην ψυχιατρική.

Η πιο ουσιαστική διαφορά είναι ο τρόπος προσέγγισης και παρέμβασης σε ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ο ψυχίατρος κατά κανόνα ασχολείται με την ψυχοπαθολογία και αναζητά οργανικό αίτιο για τον ψυχικό πόνο του ασθενούς γι’ αυτό και παρεμβαίνει με φαρμακευτική αγωγή. Από την άλλη πλευρά ο ψυχολόγος μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και προσωπικότητα, εστιάζει στις γνωστικές (τρόπος σκέψης) και συναισθηματικές προεκτάσεις ενός προβλήματος καθώς και στους παράγοντες που μπορεί να συντηρούν ένα πρόβλημα όπως το περιβάλλον και οι ανθρώπινες σχέσεις. Στον ψυχολόγο μπορεί να αποταθεί κανείς για οποιαδήποτε ψυχική δυσκολία, από καθημερινά προβλήματα, προβλήματα σχέσεων, επικοινωνίας έως και ψυχοπαθολογία/ψυχική διαταραχή. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν δια του λόγου θεραπεία, τεστ, ερωτηματολόγια, ενσυναίσθηση και ψυχοθεραπευτικές τεχνικές, αν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτές.

Είναι αρκετά σύνηθες αυτοί οι δύο κλάδοι να συνεργάζονται για το καλό ενός πελάτη-ασθενούς όταν χρειάζεται και φαρμακευτική θεραπεία και ψυχοθεραπεία, κυρίως για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ποια είναι η διάρκεια της Συνεδρίας;

Η συνεδρία για ενήλικες διαρκεί μία ώρα ενώ για παιδιά και εφήβους είναι 45 λεπτά.