Υπογονιμότητα: οι νέοι στόχοι για το 2022

docok

Υπογονιμότητα: οι νέοι στόχοι για το 2022

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ρητά ότι η ψυχική υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής της πανδημίας για το 2021. Οι λόγοι πολλοί. Η μεγάλη πανδημία του Covid 19, έφερε απώλειες, κυριολεκτικές αλλά και μεταφορικές. Κάποιοι άνθρωποι πένθησαν κυριολεκτικά τους ανθρώπους τους και κάποιοι μεταφορικά την χαμένη πρότερη αναμελιά τους

Εκτός από την γνωστή σε όλους καραντίνα, υπήρξε μεγάλη οικονομική και ιδεολογική κρίση, διχασμός και δυστυχώς ακόμη και διαχωρισμός των ανθρώπων. Η περίοδος των τελευταίων 2 ετών ήταν λοιπόν μία μεγάλη πρόκληση από πολλές απόψεις. Πως όλες αυτές οι «βόμβες» να μην φέρουν φθορά στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου και τι γίνεται όταν εχτός από τους παραπάνω λόγους που από μόνοι τους είναι υπεραρκετοί για να καταβάλλουν την ψυχολογία μας, αντιμετωπίζει κανείς και την υπογονιμότητα; Τι γίνεται όταν παράλληλα με όλα τα παραπάνω κοινωνικά ζητήματα, αντιμετωπίζει κανείς, σε προσωπικό επίπεδο πια, και την ανάγκη για μία σύλληψη που ακόμη δεν έχει έρθει; Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς πρέπει να το βάζει κάτω!

Τι μπορείς να κάνεις από εδώ και πέρα;
Πρώτον, ξεκίνα με το να αναγνωρίσεις, να αποδεχτείς και έπειτα να μιλήσεις ανοιχτά για την δυσκολία σου. Η απόκρυψη μίας προσωπικής κρίσης, μίας περιόδου αλλεπάλληλων προσπαθειών, η μοναχική αντιμετώπιση μία τέτοιας φάσης εντείνει ακόμη πιο πολύ το συναίσθημα δυσφορίας στους περισσότερους ανθρώπους και μεγεθύνει την σοβαρότητα του προβλήματος στο μυαλό τους. Στον αντίποδα, η «ανοιχτή» αντιμετώπιση φέρνει απενοχοποίηση και «αποσυμπίεση»! Επίλεξε λοιπόν συνειδητά 3-4 άτομα που θεωρείς έμπιστα και μίλα ανοιχτά σε αυτά. Μοιράσου το και θα σε εντυπωσιάσει το πόσο δεν είσαι μόνη ή μόνος σε αυτό.

Προσπάθησε να βρεις τον ειδικό ή την ομάδα ειδικών που σου ταιριάζει. Γενικώς, επιστράτευσε ένα δίκτυο ασφαλείας γύρω σου με άτομα που χρειάζεσαι. Σε τέτοια ζητήματα γυναικολογικής φύσης, αρχικά είναι σημαντικό να βρεις τον γυναικολόγο που σου δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας αλλά και έναν άνθρωπο που θα λύνει όλες τις απορίες σου. Παράλληλα απευθύνσου στην κατάλληλη κλινική υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, και στην περίπτωση που έχεις επιβαρυνθεί συναισθηματικά ή ψυχικά, μην διστάσεις να μιλήσεις σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Το φορτίο μπορεί να είναι μεγάλο και ένας ψυχολόγος μπορεί να σε ανακουφίσει αν «σηκώσετέ» το φορτίο μαζί.

Δώσε όνομα στο πρόβλημα σου. Ένα άτομο που δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει συνήθως νιώθει την ανάγκη να βγει από την αβεβαιότητα και τουλάχιστον θέλει να γνωρίζει τον λόγο που καθυστερεί η σύλληψη. Βρες λοιπόν το αίτιο υπογονιμότητας, έτσι γνωρίζεις με τι έχεις να κάνεις.

Άλλαξε τρόπο σκέψης. Η τεκνοποίηση είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος αδιαμφισβήτητα για πολλούς ανθρώπους αλλά σε μερικές περιπτώσεις όταν πια το ζήτημα εξελίσσεται σε έμμονη ιδέα ίσως είναι η ώρα να πάψει να αποτελεί αυτοσκοπό! Η προσπάθεια απόκτησης παιδιού είναι κάτι που γίνεται παράλληλα με την ζωή μας, δεν είναι η ζωή μας αυτή καθ’ αυτή. Η δυσκολία σύλληψης λοιπόν δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να απολαμβάνουμε άλλα καλά που μπορεί να έχει η καθημερινότητα μας!

Αν έχεις πιεστεί, ίσως χρειάζεσαι μία παύση. Αν προσπαθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό έχει φέρει μεγάλη ψυχική φθορά, επιβάρυνση αλλά ακόμη και συντροφική προστριβή, ίσως είναι η ώρα να κάνεις μία παύση για να πάρεις μία ανάσα. Η σύλληψη σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι εκατοστάρι. Απαιτεί λοιπόν διαλλείματα, «αναπνοές» και ανασύνταξη ώστε να μπορέσεις να ξεκινήσεις πάλι την προσπάθεια τεκνοποίησης πιο ολοκληρωμένα !

Εύχομαι το 2022 να σου δώσει αυτό που ποθείς, ενώ παράλληλα όμως φροντίζεις και τον εαυτό σου! Θυμήσου ότι η μία μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε δεν αναιρεί την ύπαρξη άλλων καλών καταστάσεων και δεν χρειάζεται να καλύψει άλλα όμορφα που έχει να μας προσφέρει η ζωή. Υπάρχει χώρος για όλα τα συναισθήματα !